Kollenmodellen
Kollenmodellen utgår från Helen Timperleys forskning om att skolutveckling är mest effektiv när lärare får lära sig nytt och utvecklas tillsammans utifrån elevernas behov. I Kollegiehandledarens bok, Specialpedagogik i skola och klassrum - Skolutveckling med Kollenmodellen beskrivs hur utvecklingsarbetet leds av kollegiehandledare - lämpliga specialpedagoger, speciallärare eller erfarna och klass- och ämneslärare - som stöttar personalens professionella utveckling i processer och fördjupar samarbetet mellan elevhälsoteam och lärare.
Genom samtal, handledning och handfast stöd får personalen steg för steg bättre förståelse för elevernas svårigheter och redskap att möta deras behov. Detta medför att behovet av extra anpassningar och särskilt stöd minskar.
Kollenmodellen bygger på att personalen gemensamt tar reda på vad de behöver utveckla utifrån vad som är svårt eller omöjligt för eleverna att göra i skolan. Modellen handlar också om att göra mera av det som eleverna kan och klarar av. Den är utformad för att väcka intresse och engagemang. Den ger deltagarna konkreta redskap. Modellen består av tre faser:
Läsecirkel för den pedagogiska personalen
Kollegial handledningsrutin i fem faser och med Kollenmaterialet som grund
Klassrumsnära coachning
I boken beskrivs hur Kollenmodellen kan implementeras och användas på en enhet, en skola eller en verksamhet. Boken tar upp ledningens roll i utvecklingsarbetet samt kollegiehandledarens olika uppgifter och verktyg som bidrar till utveckling. Målet är att verksamheten ska anpassas till elevernas behov så att fler får möjlighet att lyckas med sina studier och att med god självkänsla bli så självständiga som möjligt.
Medförfattare

Kristina Camnert
Kristina Camnert är leg. lärare, specialpedagog och certifierad i CPS – en lösningsfokuserad samarbetsmetod för skolan. Hon arbetar inom Norrtälje kommuns centrala barn- och elevhälsa med utbildning och handledning av skolpersonal. Kristina har lång erfarenhet av elevers språk-, läs- och skrivutveckling, med bred kompetens gällande kartläggning och analys inför pedagogiska interventioner.

David Edfelt
David Edfelt är leg psykolog, handledare, utbildare och författare. Han undervisar på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och handleder i många förskolor.

Inger Langetz
Inger Langetz är rektorsutbildad förskollärare med lång erfarenhet som förskolechef och rektor, och har som skolledare haft ansvar för flera skolor inom samma rektorsområde. Inger leder med ”hjärta och hjärna”, och med fokus på att skapa möjligheter för utveckling och lärande för både medarbetare och elever. Hon har deltagit i utvecklingen av Kollenmodellen i en skola för förskoleklass – åk 9 i Norrtälje kommun.