Omdöme

Heby skola f-6 har genomfört ett projekt riktat mot elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Arbetet med modellen inleddes med att Ann och specialpedagogerna på skolan träffades nio gånger för att samtala om handledning. Specialpedagogerna fick också en fördjupad kunskap om nedsatta funktionsförmågor. Sedan fick de själva träningshandleda grupper på skolan utifrån modellen och fick handledning på handledning av Ann. Handledningen förstärktes med föreläsningar som baserade sig på innehållet i Lärarens bok fk-6.


Projektet utvärderades anonymt. Personalen gav kollegiehandledningen betyget 4,8 på en skala: 1 = mycket dåligt/stämmer inte alls och 6 = mycket bra/stämmer helt. Man upplevde att handledningen gav ökat intresse, nyfikenhet och engagemang för elevgrupperna (4,5) och ökad kunskapen om elever med ojämna funktionsförmågor (4,7). Samtliga respondenter utom en ville ha fortsatt handledning efter projektets slut.


Några röster från personalgruppen:

"Innehållet i kollegiehandledningen har varit mycket bra"


"Elevens behov blev jättetydliga när man gjorde Lärarkollen"


"Lärarkollen är ett material som ger en heltäckande bild av elevens förmågor, styrkor och svagheter"


"Lärarkollen är tydlig, omfattande och lätt att använda"


"Jag har blivit jätteintresserad av specialpedagogik och har läst böcker under sommaren för att öka min kunskap"


"Suveränt, det finns så många kompetenta människor på skolan och om vi delar med oss av våra kompetenser så gynnar det alla, framför allt eleverna"


"Elevkollen gav en större insikt och konkret bild av vad eleven är i behov av"


"Handledningen har givit mig ett mer strukturerat sätt att komma fram till anpassningar. Tidigare har jag gissat och testat mig fram"


"Bra att ha en dialog om hur vi tillsammans kan stötta eleverna"


"Elev- och lärarkollen är ett tydligt kartläggningsmaterial som underlättar för diskussioner och samarbete"


"Samarbete ger mest"